Siapakah Retno Dumilah Itu?

Siapakah retno dumilah itu? dibawah ini adalah sebuah kutipan yang berbahasa jawa tentang sejarah retno dumilah.
aden Ayu Retno Dumilah iku putra turunne Pangeran Timoer Bupati kang sepisananing Madiun kang wektu isih jeneng Purabaya,kang mengku dadi Bupati Purabaya wiwit tahun 1568 nganti 1586. Kurang luwih tahun 1586 Keraton Pajang ditelukake dening Keraton Mataram Kabupaten Purabaya dipendhegani dening Pangeran Timoer kang nduweni gelar Panembahan Rama.Panjenengan rumangsa nduweni hak dadi ahli warise Keraton Pajang,Panjenengan ora gelem thunduk marang ketaon Mataram

Keraton Mataram nduweni karep supaya Kabupaten Purabaya kang nduweni hak nerusake Keraton Pajang tundhuk marang Mataram.Nanging Panembahan Rama kukuh ora gelem,amarga Kabupaten Purabaya kepingin madeg dhewe,bebas lan ora ana sambung rakete karo Mataram.Tahun 1586 prajurit Mataram gempur Purabaya.Tahun 1587 digempur maneh nanging loro-lorone gagal.Wektu iku Prajurit Mataram dipandhegani dening Raden Mas Sutawijoyo,Dene senopati,Perang Purabaya Raden Ayu Retno Dumilah,kang wektu iku ugah mengku Bupati ka-2 ngganteni Pangeran Timoer.Senopati perang Purabaya disengkuyung dening Bupati ing wilayah mancanagara,sakurang-kurange 15 daerah kabupaten,pranyata sanggup ngalahake kekuatane musuh kang ora liya Prajurit mataram.

Tahun 1590 Mataram nglancarake serangan sing ka-3.Prajurit Mataram kasil nyusup mlebu ing tengah kutha yaiku istana Wonorejo sing wektu iku mung ditunggoni dening Manggalaning Yuda Raden Ayu Retno Dumillah.Prajurit Purabaya akeh sing mati.Paperangan siji lawan siji ora bisa diendhani Manggalaning Yuda gigih anggonee perang kanthi ngandalake pusaka kang wujud duwung “Kyai Kala Gumarang” utawa uga kasebut “Pusaka Tundung Madiun”

Perang antarane Sutawijoyo klawan Raden Ayu Retno Dumilah cukup suwe, ana ing sawijining papan ora adoh saka istana Wonorejo.Suwening-suwe amarga Raden Ayu Retno Dumilah rada lengah pusaka tundhung Madiun pindah ing tangan Sutawijoyo.Raden Ayu Retno Dumilah kalah lan dadi tawanan perang Sutawijoyo.Nanging pungkasane Raden Ayu Retno Dumilahkapundhut garwa dening Sutawijoyo.Tanggal 16 Nopember taun 1590,nama Purabaya kaganti dadi Madiun

About these ads

8 comments on “Siapakah Retno Dumilah Itu?

  1. ju2r sy penganut paham kejawen n pgen tau sjarah madiun

    tlong lbih d perjelas n critain juga dong tentang eyang raden ronggo jumeno n patih mandaliko

  2. saya sedang mencari cerita tentang retno dumilah,apakah cerita retno dumilah itu ada versi lain ya ? Mohon ijin untuk di copi. Terimakasih.

  3. saya sangat ingin sekali melihat wajah cantik gusti ayu retno dumilah…ada yang bisa bantu gmana paras eloknya gusti ayu retno dumilah…

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s